Afectează statul prea mult la calculator vederea?

Afectează statul prea mult la calculator vederea?

Cred că aceasta este o întrebare destul de des întâlnită și sunt aproape convins că ai deja în cap măcar o idee despre subiect. Deși nu sunt nici doctor și nici specializat în domeniu, voi spune doar opinia mea personală. Și odată cu aceasta experiențele pe care le-am avut și eu. După cum probabil știți, eu petrec destul de mult timp în fața calculatorului. Ba pentru școală, ba pentru scris articole, ba atunci când mă joc. Și joc cam toate tipurile de jocuri în afară de cele horror. Pur și simplu nu mă pot împăca cu ele. Așadar afectează statul prea mult la calculator vederea?

Afectează jocurile video vederea?

Din propria experiență pot spune că statul la calculator are efecte asupra vederii. Cele mai dese la mine au fost amețelile. Aveam momente în care mă ridicam de la calculator după cam 2-3 ore de joc și amețeam. Nu cădeam din picioare și îmi reveneam totuși. După aceea aveam o senzație că am capul greu care mai rămânea o perioadă de timp. De obicei joc jocuri cu acțiune, First-person. Genul de jocuri în care trebuie să știi mereu unde ești și unde îți sunt inamicii. Viteza la care se întâmplau cred că ar explica amețelile. Interesant este faptul că nu vedeam mai rău imediat după ce mă ridicam de la calculator. Dura puțin și timp de câteva minute vedeam ceva mai prost pe întuneric. Pare un lucru destul de normal dacă iei în calcul faptul că tocmai m-am ridicat de la un ecran luminos.

Afectează munca la birou la un calculator vederea?

Ce este ciudat totuși este că nu sunt aceleași efecte și la munca la birou. Adică s-a întâmplat să stau și câte 5 ore la un articol și după ce m-am ridicat de la birou să nu am nici o problemă. Trebuie menționat că folosesc un Add-on la Opera GX care face paginile întunecate. Pe mine personal mă deranjează lumina albă persistentă așa că eu am locul unde scriu articole cu un fundal negru și scris alb. Și timp de mai multă vreme nu am avut mai nici o problemă. Ceea ce este destul de ușor explicabil având în vedere faptul că spre deosebire de jocuri aici nu sunt mișcări rapide.
Prin urmare munca la birou sau școala online nu ar trebui să afecteze vederea foarte tare. Desigur există și lumina albastră care intră în ochi. Dar aceasta este în cantitate mai redusă în cazul de față. Totuși există anumite trucuri care te ajută să mai micșorezi efectul ecranelor.
Da există anumite trucuri pe care ar trebui să le știi pentru a nu-ți pierde vederea în fața calculatorului. Iar unul din ele este să iei scurte pauze. Poți să iei o pauza de 2-3 minute la fiecare oră fixă. Du-te la baie dacă ai nevoie. Dar în principal trebuie să lași ochii să vadă altceva în afară de un ecran. Este valabil și pentru jucătorii de jocuri video. Sunt sigur că ați avut momente în care vi s-a defocusat dintr-o dată vederea. E semn că trebuie să mai lași câteva minute ochii să se odihnească. Da mai bine te-ai uita pe pereți, pentru că și pereții pot fi de ajutor în situația respectivă.

Așadar afectează statul prea mult la calculator vederea?

Răspunsul meu ar fi că depinde ce faci pe acel calculator. Dacă lucrezi, efectul este destul de mic și doar câteva pauze scurte sunt suficiente pentru a menține un echilibru relativ. Dacă joci jocuri însă, este mai diferit. Ochii sunt mult mai folosiți și au nevoie de pauze mai dese. De asemenea este indicat să nu stai pe calculator până târziu noaptea. Ochii sunt cel mai obosiți în momentul respectiv și este de asemenea timpul în care simt nevoia de odihnă. Plus că îți strici ceasul intern. Prin urmare dacă petreci prea mult timp pe calculator la jocuri pana târziu îți poate afecta vedera mai târziu.
Fotografie creată de Sora Shimazaki, de la Pexels


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: