Blink – Cum să iei decizii bune în 2 secunde

Ai fost vreodată în situația în care a trebuit să iei o decizie foarte importantă? Cel mai probabil da. Cu toții am fost într-un astfel de moment. Probabil ai stat destul de mult timp să analizezi totul ca apoi să iei decizia. Ei bine citind această carte, Blink, am ajuns să iau decizii mult mai repede. Poate nu chiar la 2 secunde, deși cred că este posibil dar suficient de repede încât să mă pot pregăti de acțiune conform deciziei luate.

Diferența dintre oameni și animale

Probabil că nu îți dai seama, dar ce ne face pe noi oameni este tocmai faptul că putem lua decizii bazate pe rațiune. Animalele iau decizii bazate pe emoții. Dacă ele vor să mănânce, mănâncă, dacă vor să doarmă dorm, etc. Nici nu le pasă pe cine deranjează sau unde fac lucrul respectiv. Oamenii în schimb atunci când le e foame nu se duc direct în magazin iau de pe raft și încep să mănânce. Ori stă până ajunge acasă și își face ceva de mâncare ori se duce la magazin cumpără ceva și apoi, într-un loc liniștit mănâncă. Asta e diferența dintre oameni și animale. Oamenii iau decizii bazate pe rațiune.
Desigur există și momente în care suntem foarte uimiți să vedem ceva. Sau sunt momente în care vedem pe internet un lucru foarte interesant la un preț incredibil de bun. În momentul acela dacă alegem să cumpărăm obiectul respectiv atunci putem spune că nu a mai fost o decizie rațională ci una emoțională. De aceea companiile afișează niște reclame atât de atrăgătoare. Ca să facă oamenii să cumpere bazați pe emoții. De la Blink am învățat cum să mă apăr de astfel de capcane. Ca și o contra măsură recomandarea specialiștilor este să aștepți zece zile sau măcar o perioadă de timp până să îl cumperi. Dacă și după acea perioadă decizi să îl cumperi atunci a fost o decizie rațională.

După ce luăm o decizie

Este foarte important să știm de ce luăm o decizie. pentru ca apoi dacă ne gândim la decizia luată să fim siguri că a fost cea corectă. Dacă cumva ai de ales între un telefon foarte performant și unul cu baterie mare ce ai alege? Ei bine va depinde de gândirea fiecăruia. Dacă ești o persoană care lucrează mult la servici atunci vei alege probabil telefonul cu baterie mare înaintea celui performant. Ți se potrivește mai bine nevoilor tale. Dacă ești un adolescent atunci vei alege telefonul performant, deoarece te poate ajuta să ai o grafică mai bună la jocuri. Sau poate altcineva va alege bazat doar pe cum arată telefonul. Important este să știm după ce am luat decizia de ce am luat-o.
Și chiar dacă știm de ce am luat decizia trebuie să fim cel puțini siguri că criteriul după care am luat-o este cel corect. Adică dacă să zicem că apar niște telefoane noi. Vei alege unul după același criteriu sau vei folosi altă metodă? Deci este bine să ai siguranța că decizia luată este cea corectă chiar și după ce ai luat-o. Cât despre timpul de luare al unei decizii. Este și acesta un factor destul de important. De ce? Pentru că cu cât petreci mai mult timp să iei o decizie cu atât ești mai nesigur pe decizia luată. Așa că cu ajutorul lui Blink poți învăța cum să iei deciziile în secunde. Vom lăsa creierul să facă munca în locul nostru.

1 thought on “Blink – Cum să iei decizii bune în 2 secunde”

  1. Pingback: Sport după carantină - Ce beneficii poate avea? | T-Studio

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.