Cireșarii, Cavalerii florilor de cireș – Constantin Chiriță

Cavalerii florilor de cireș, sau cum i se mai spune Cireșarii, a fost scrisă de către Constantin Chiriță prin anul 1970 și a fost dedicată tineretului. Aceasta a avut un mare succes în cadrul publicului adolescentin în anii 1970-1980. Eu personal m-am bucurat să o citesc. 

Rezumat cireșarii

Totul începe în ultimele zile de școală unde este prezentată și descrisă școala la care învață cireșarii. Un personaj cunoscut de acolo este Moș Timofte care mai ceartă pe unii mai alintă pe alții, mai face unele favoruri. Dar anul acesta un prichindel i-a atras atenția și mai ales unul deștept și cunoscut. Anume Tic, fiul unui inginer care a învățat la aceeași școală. Făcuse acest Tic multe năzdravenii, cum ar fi: să fie ascultat la oră, să ia 10 după care să sară pe geam fără să observe nimeni ca după aceea să bată la ușă și să intre în clasa lăsându-l pe profesor uluit. Și multe alte farse și năzdrăvenii.

Cine sunt cireșarii?

Dar în aceste zile cei 6 cavaleri ai florilor de cireș se pregăteau pentru o expediție de care nu știa nimeni. Fără a neglija totuși sarcinile școlare chiar dacă era sfârșit de an. Cei 6 erau:

Maria

sora mai mare a lui Tic, are părul lung brunet, e negricioasă, visătoare, poetică. Ea este în contrast cu Lucia care est practic opusul ei. Tatăl ei este inginer, el este ocupat mai tot timpul și nu prea își face timp pentru familia lui.

Lucia

Este blondă tunsă scurt iar față de prietena ei Maria este serioasă, punctuală, mereu cu picioarele pe pământ. Ea este responsabilă cu resursele cireșarilor și cu programul lor. De asemenea este foarte strictă acceptând cu mare greutate excepții. Tatăl ei este doctor ceea ce înseamnă că are foarte multă grijă de ea.

Dan

Tatăl lui este frizerul orașului, un om mereu glumeț, atent la unele lucruri iar la altele nu. Dan este un fel de paratrăsnet în grupul cireșarilor. El atrage toată supărarea prin glume făcând ca fiecare să își descarce mânia pe el reușind astfel să se elibereze.

Ursu

Nu mai are părinți și este crescut de către bunica lui. El este forța fizică a grupului. Se antrenează la box și la gimnastică din pură plăcere și pentru a se dezvolta. Se dovedește a fi un membru foarte imporant și de folos. Cireșarii se bucură să îl aibă.

Tic

El este fratele Mariei. El este blond și cârn și are mereu ceva pozne în cap pe care să le facă. Dar de fiecare dată reușește să cucerească persoana care îl ceartă și să scape nepedepsit sau pedepsit foarte ușor. Are un cățel pe care îl învață multe trucuri și scamatorii și care este un partener ideal pentru el. Îl numește Țombi când cățelul este alintat și Țângulică atunci când este certat sau încurajat.

Ionel

Este un mare fizician pentru vârsta lui, a construit doua aparate T.F.F. prin care se comunică cu Codul Morse. Poate fi orgolios din fire își dorește să fie șef dar recunoaște în cele din urmă că nu este potrivit pentru asta. Tatăl lui este directorul școlii.

Victor

Este șeful echipei fiind un adept al logicii și filosofiei și deci el rezolvă în parte problema legată de logică și gândire. Este un spirit practic de multe ori deși poate da impresia că este visător. Cu toate acestea putem spune că este mintea și organizarea grupului.

Rezumat la Cireșarii

Cireșarii voiau să exploreze Peștera neagră ca să îi facă o hartă. Ei se gândeau că pentru o astfel de faptă vor fi puși pe panoul de onoare ceea ce i-ar fi făcut foarte mulțumiți de ei. Așa ca Victor a copiat harta actuală care se găsea în muzeu și i-a chemat pe toți ca să o vadă și se sfătuiască Au văzut că nu au o barcă pentru a trece lacurile subterane. Și cum se sfătuiau ei în copacul de deasupra lor era Pompilică care încerca să le afle planurile, dar care fu răsturnat, la propriu din copac de către Tic. Astfel cireșarii îl fugăresc, sau mai bine zis fuge singur după care, găsind soluția că ar putea folosi barca gonflabilă a lui Petrăchescu ca să treacă lacurile se despart.

Cireșarii primesc un avans

Premierea s-a desfășurat în mod normal, numai că în fiecare an se dădea un premiu bombă pentru câte un elev. Nu erau criterii după care se alegea câștigătorul și era oarecum aleatoriu. Anul acesta a fost ales Ursu și a primit ca premiu un costum de alpinism. Lui probabil că îi plac excursiile pentru că toată ziua după premiere a încercat bocancii. După care s-au întâlnit la Maria acasă unde trebuiau să facă un test cu aparatele T.F.F.

Voiau să vadă la ce distanță pot comunica. Gruupul care se îndepărta, era format din Victor Ursu și Lucia, l-au întâlnit pe Vânătorul Petrăchescu. Nu au reușit să obțină barca nici chiar cu chirie. Așa că s-au întors înapoi după ce au făcut testul. Așa că s-au decis să care niște lemne cu ei și să facă o plută.

Vine și Tic

În tot acest timp Tic a aflat de planurile cireșarilor și nu prea îl interesau. După ce a ascultat o poveste de la Moș Timofte despre o cutie fermecată ce se afla tocmai în Peștera Neagra. A fost brusc interesat de expediția lor pentru că dorea să aibă cutia aceea fermecată. Așa că ia hotărârea să se ducă cu ei fie ca vor, fie ca nu vor. Însă trebuia să îi ceară voie tatălui și acesta nu i-a dat voie. Reușește până la urmă să obțină acordul prin intermediul lui Moș Timofte.

Dis de dimineață cireșarii pleacă spre peșteră. In urma lor vine și Tic păstrând distanța pentru a nu fi descoperit și pentru a le face o surpriză mai târziu. Drumul parcurge în mod normal. Odată ajunși aproape de peștera s-au hotărât care sunt echipele, adică una pe deal în afara peșterii și cealaltă în peșteră. Tot atunci apare și Tic. Echipa de afară este formată din Ursu, Dan și Lucia. Iar cea din peșteră era formată din Victor, Ionel, Maria și Tic.

Cireșarii au un mister de rezolvat

Echipa din peșteră intră în peșteră. Ei merg liniștiți și găsesc două mucuri de țigară pe jos după care mai găsesc mai încolo o conservă și încă un muc de țigară de aici deduc faptul că mai sunt 2 oameni în peșteră. Merg în continuare, trec un lac. Dar la ultimul lac ei pierd pluta și odată cu ea pe Țombi și aparatul T.F.F. Ajunși la capătul hărții din muzeu ei nu pot să se întoarcă ci doar să meargă înainte

Vine adevăratul urs

În tot acest timp și afară s-a întâmplat ceva. Cei trei își făceau activitățile. Ursu s-a dus în explorare și l-a întâlnit pe Petrăchescu. În urma întâlnirii Pertăchescu a luat decizia să scape de Cireșari. Pentru că era încă un om cu el. Când s-a întors a luat pe Dan și o frânghie și s-a dus la un copac. Ursu voia să îl învețe pe Dan să se urce în copac în timp ce Lucia stătea lângă aparat. După mai multe încercări nereușite Dan renunță și se duce să mănânce zmeură.

Dar nici acolo nu scapă de ghinion. Se întâlnește cu un mai mare amator de zmeură ca el, anume ursul. Cu toată viteza de care era în stare Dan se urcă în copac ajutat de Ursu. După ce vede că nu mai are nici o pradă se duce spre Lucia care venise să vadă ce se întâmplă. Cu o lovitură Ursu fugărește ursul.

Cireșarii intră mai adânc în peșteră

Cei din peșteră continuă să meargă și găsesc crăpătură mică prin care se strecoară Tic. Acolo, ca prin minune, se afla barca lui Petrăchescu și într-o firidă se aflau două cartușe și o cutiuță. Tic inversează cartușele și ia cutia și barca. Înapoi Este lăudat dar cutia nu o arată pentru că în poveste spunea că dacă arată cuiva ea își pierde puterea. Ei merg înapoi și după ce trec un lac se culcă.

După ce Tic furase barca și cutia intră Petrăchescu în locul acela și vede că lipsesc. După ce vine și bărbosul(celălalt om) se sfătuiesc și intră și bărbosul prin crăpătură. După care Petrăchescu explodează crăpătura pentru a lărgi intrarea. Nu funcționează. Dar apare ursul fugărit de Ursu care îl obligă să intre în crăpătură așa mică cum e scapă doar cu o rană pe chelie. După ce o bandajează pleacă în urmărirea cireșarilor.

Pe cealaltă lume

Afară s-a Întâmplat ca bagajele să se rostogolească de pe deal și să cadă în prăpastie. După multă chibzuială au reușit să repare aparatul T.F.F. În timp ce dormeau cireșarii, cei doi oameni voiau să îi sperie mai întâi așa că Pertăchescu se învelește într-o parașută (nu știu de unde o avea) și se duce la cireșari. Culmea că Tic a avut aceeași idee Și cele doua stafii s-au întâlnit pe drum după care au urlat și s-au întors fiecare la tabăra lui speriat. Așa cireșarii au plecat mai departe după ce le comunică celor de afară situația lor actuală. Printr-un aparat T.F.F. care era în cutia lui Tic.

Cireșarii au parte de un final fericit

Cei de afară caută cealaltă ieșire prin care ar trebui să iasă cei din peșteră. Dar între timp Ionel este luat prizonier fără știrea celorlalți dar care află și vin după el și îl salvează. După aceea pleacă spre ieșirea cealaltă unde era o cascadă în apropiere. Odată ajunși acolo se baricadează și îi aștept pe cei de afară să îi elibereze. Aceștia ajung și îi salvează după ce Pertăchescu nu îi nimerește cu pistolul pentru că avea gloanțe oarbe în pistol de atunci când Tic inversase cartușele între ele. După care a căzut în prăpastie. În final s-a dovedit că era Expresul Nergu, un spion care nu greșea niciodată ținta. Cireșarii au fost cinstiți și ridicați în slavi după ce au ajuns în satul lor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.