Stiati ca… acesta este cea mai mare specie de cerb care exista in prezent? Locuieste in Eurasia si America de Nord. Are o inaltime de pana la 2,3 metri si cantareste pana la 800 kg. Distanta dintre coarne poate ajunge pana la 2 metri.
Elanul urias de Alaska are coarne ramificate deosebit de mari. In ianuarie si in februarie an de an elanii isi pierd coarnele, in locul acestora crescand altele noi. Celulele din care cresc coarnele elanului sunt celule cu cea mai rapida crestere din natura.
Cercetătorii din America de Nord şi Eurasia au descoperit multe detalii cu privire la acest animal neobişnuit. Elanul învaţă să înoate în primele zile de la naştere; unele exemplare au fost observate înotând kilometri întregi şi scufundându-se până la o adâncime de 6 metri în căutare de plante acvatice. La varsta de 10-11 luni, puii aproape adulti, sunt alungati de mama pentru a se descurca pe cont propriu.
Animalul îşi poate mişca ochii în aşa fel încât să vadă ce se întâmplă în spatele lui, fără a-şi întoarce capul deloc. Urechile elanului se pot roti în toate direcţiile, auzind sunete produse de alţi elani aflaţi la o distanţă de până la 3 km.
Cum reuşesc elanii să supravieţuiască iernilor geroase de vreme ce se hrănesc doar cu plante? În principal, pentru că se îndoapă pe parcursul anotimpului cald. Un elan poate consuma zilnic circa 23 kg de hrană, indiferent că e vorba de vegetaţie aflată la trei metri deasupra solului sau sub apă.
Atenţie însă: elanul rămâne un animal sălbatic foarte puternic. Dacă întâmplător întâlniţi un elan în sălbăticie, trataţi-l cu respect şi păstraţi distanţa faţă de el, mai ales dacă vedeţi în preajmă şi viţei. Cu siguranţă, acest uriaş al pădurii vă va impresiona chiar şi de la depărtare prin înfăţişarea-i neobişnuită.