Rezumat Baltagul

Baltagul este scris de Mihail Sadoveanu și este un roman

În această carte este vorba despre Vitoria Lipan, o soție, care își aștepta bărbatul ei Nechifor Lipan să se întoarcă acasă de la Dorna. Nechifor s-a dus acolo pentru a cumpăra niște oi. Însă nu s-a mai întors iar Vitoria își face griji. Ea se duce la tribunal dar renunță la această idee și se hotărâ să se ducă singură sa-și caute bătbatul. Ea îl ia și pe băiatul ei Gheorghiță. Împreună se pregătesc de drum și pleacă luând cu ei și arme cum ar fi 2 puști scurte și un baltag.

Ei merg ce merg și din sat în sat întreabă pe cei care l-au văzut pe Nechfior pe unde a luat-o. Ea află că el a călătorit cu doi prieteni nu singur. Acești prieteni erau  domnul Cuțui  și domnul Bogza. Ea îi cheamă pe amândoi la primărie și află de la ei că bărbatul ei a luat-o înapoi singur. Ea aflând pe unde s-a dus se duce după urmele lui și îl găsește mort într-o prăpastie nu foarte adâncă. Ea ia țeasta și o verifică era spartă de un baltag.

Atunci ea merge și cheamă preotul și îl îngroapă cum se cuvine apoi invită pe cei doi prieteni ai lui Nechifor la o petrecere cu soțiile lor. Ei vin și atunci ea observă baltagul lui Bogza. Ea îi spune că vrea să-l vadă și-i spune fiului ei că acest baltag e lucrat la fel ca al lui ei. Atunci cineva care a fost martor spune cum s-a întâmplat omorul și spune că Bogza l-a omorât pe Nechifor. Atunci Bogza iese repede din camera și încearcă sa fugă dar câinele lui Nechifor îl prinde iar fiul Vitoriei îl lovește. Astfel fu adus din nou în cameră dar aproape de moarte el recunoaște că l-a omorât pe Nechifor și cere iertare iar astfel moare. Toată lumea se întoarce la ale lui iar viața își reia cursul.

Pentru mine Baltagul este o carte impresionantă și ea prezintă viața unei femei credincioase bărbatului ei  și care se dude să-l caute chiar dacă e mort. Este și o carte foarte tristă după părerea mea.

Dacă vreți un rezumat ceva mai bine făcut puteți intra pe rezumatul de pe T-Studio.

6 thoughts on “Rezumat Baltagul”

  1. Frate, ce sa zic, esti bun! Faza amuzanta este ca sunt si eu tot a VIII-a, dar sun PROST ×100😂🤣

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.