Moara cu noroc – Rezumat

Introducere

Să începem cu puțină istorie. Moara cu noroc a apărut prima dată în anul 1881 și a fost scrisă de Ioan Slavici. Este o nuvelă psihologică. Adică se bazează mai mult pe personaje și comportamentul lor în diferite medii decât pe acțiune însuși. Are în total 16 capitole în total.

Personaje

Personaje principale:

 • Ghiță
 • Ana
 • Lică Sămădăul (antagonistul)

Personaje secundare:

 • Săilă Boarul
 • Răuț
 • Buză-Ruptă
 • Pintea – Jandarmul
 • Mama Anei
 • Laie – una din slugile lui Ghiță
 • Marți – A doua slugă a lui Ghiță
 • Pertișor – copilul lui Ghiță și al Anei
 • Uța

Rezumat

Acțiune începe cu Ghiță, Ana și mama Anei care stau și discută dacă să ia în arendă Moara cu Noroc. În final se decid să o ia deoarece nu mai voiau să trăiască o viață de cârpaci.

Decizia astfel luată ei se mută acolo. Locul în care stătea Moara cu Noroc se părea că chiar era cu noroc. Era la răscruce și ajungeai la ea tocmai după ce se termina drumul mai greu. O vreme toate lucrurile au mers cum trebuie. Nu au existat probleme de nici un fel. Ghiță când s-a mutat a schimbat moara într-un loc primitor unde puteai să – te odihnești și să îți lași calul să se odihnească. Puteai schimba vorbe cu alte persoane care erau acolo.Cu alte cuvinte era mai mult decât o moară, locul acela deja începea să devină cunoscut. Totul a mers bine până într-o zi…

Într-o zi au venit niște oameni care erau porcari. Se cunoștea asta după înfățișarea lor. Ei au mâncat, au băut după care s-au pus pe drum și nu au plătit nimic. Puțin mai târziu a venit la moară Lică Sămădăul, un vestit porcar. Mulți oameni știau că nu e nimeni ca el atunci când vine vorba de turme de porci. După ce a vorbit cu Ghiță și-a dat seama că oamenii dinainte nu plătiseră ceea ce au consumat. A scos el și a plătit pentru ei, după care a plecat.

Transformarea

Din acel moment Ghiță intră în mâinile lui Lică Sămădăul, care vrea să îl facă un informator al său. Ghiță intră astfel în mâinile lui Lică și este atras de ideea îmbogățirii rapide. Inițial el nu a dorit să i se alăture. Și-a luat totuși niște câini, două pistoale  și o slugă ”un ungur înalt ca un brad”. Timpul trece și Ghiță devine tot mai implicat în afacerea lui. Odată ce a intrat în mâinile lui LIcă nu mai exista cale de întoarcere. Se observă transformarea lui Ghiță în timp. Devine mai ursuz și se supără pentru orice lucru de nimic. Nu se comportă diferit nici față de propria familie. Deseori a lăsat-o pe Ana cu vânătăi.

La un moment dat Ghiță este implicat într-un jaf și o crimă. Aceasta se află și Ghiță trebuie să dea socoteală autorităților. Ghiță minte, pentru a-l acoperi pe Lică și apoi se simte vinovat. El spune:„Iartă-mă, Ano! […] Iartă-mă cel puțin tu, căci eu n-am să mă iert cât voi trăi pe fața pământului” După asta Ghiță se înstrăinează din ce în ce mai mult de soția lui. Ba chiar și-o dă în brațele Sămădăului. Rupând astfel din ce în ce mai mult relația cu ea. De asemenea într-o situație de disperare el își compătimește copii deoarece el nu le este un tată suficient de bun. Citat:„Sărmanii mei copii, […] voi nu mai aveți, cum avuseseră părinții voștri, un tată om cinstit.”. După care decide că nu este în totalitate vina lui. El dă vina pe dorința necontrolabilă după bani. 

Finalul

În timpul săptămânii Paștelui copii și soacra se decid să plece la rudele de la Ineu. Ana și Lică au rămas acasă ca și marionetele lui Lică. În acea seară Ghiță pleacă și vine înapoi cu Pintea. Ghiță a lăsat-o pe Ana cu Lică pentru a reuși să îl prindă într-un loc. Până la urmă Ana alege calea răzbunării. Îl roagă pe Lică să o ia cu el dar acesta refuză. Pintea a fost foarte surprins când a aflata că Ghiță și-a sacrificat famlilia pentru a-l prinde pe Lică. Până la urmă Ghiță își ucide soția și este omorât la rândul său din ordinul lui Lică. Acesta, nevrând să fie prins se sinucide sfărâmând î-şi capul. La final soacra spune vorbele care i-au urmărit de la început:„Simțeam eu că nu are să iasă bine; dar așa le-a fost dat”.

1 thought on “Moara cu noroc – Rezumat”

 1. Pingback: Rezumat Moara cu noroc – Ion Slavici – Timo

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.