România

Fiindcă astăzi este ziua României vreau să va spun istoricul și curiozitați despre România:

Curiozitati

Este prima ţară din lume cu producţie de petrol înregistrată statistic (1857), cu exploatări între văile râurilor Prahova şi Trotuş.

Valoarea record a temperaturii maxime absolute a fost de 44,5 °C şi s-a înregistrat la 10 august 1951, la ferma Ion Sion, comuna Râmnicelu, în Câmpia Brăilei.

Cele mai calde ape termale (56°C) se găsesc în împrejurimile oraşului Băile Herculane.
Cel mai înalt pas din Carpaţii Romaneşti este Pasul Urdele, din Munţii Parâng: 2141m.
Polul ploii din România se află la Stâna de Vale, pe versanţii vestici ai Munţilor Apuseni, la circa 1 100 m altitudine, unde se înregistrează anual 1 604 mm.

Istoric:

Teritoriul de astăzi al României a fost locuit din cele mai vechi timpuri. Pe baza datelor de care dispun, specialiștii apreciază că primele manifestări de viață omenească pe teritoriul României datează de acum aproximativ 40.000 de ani. Epoca pietrei este bine reprezentată în descoperiri arheologice pe tot cuprinsul țării. Se cuvine menționată ceramica din aria culturii eneolitice Cucuteni, care a constituit apogeul civilizației înainte de venirea triburilor indo-europene. Peste triburile de agricultori sedentari de la sfârșitul eneoliticului, au venit triburi de păstori din stepele nord-pontice, care sunt presupuse neamuri indo-europene.[1]

Ipoteza prezenței hominizilor pe pământul românesc este sprijinită de unele descoperiri de pe Valea Dârjovului, unde s-au găsit de curând unelte de prund și așchii tăioase lucrate din cremene. La Dârjov s-au găsit și câteva toporașe de mână lucrate din bolovani de silex și cuarțit, prin tehnica de cioplire bifacială, caracteristică culturii abbevilliene.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.