Sconcsul

Animale din America de Nord.

652x450_071506-sconcsCel mai bun “ţintaş” dintre mamifere este sconcsul. El îşi împroaşcă duşmanii dintr-o glandă aflată sub coadă, cu o substanţă deosebit de periculoasă şi urât mirositoare. Jetul poate ajunge la o distanţă de 3 metri. Mirosul acesta nu se pierde timp de patru săptămâni.

Acesta apeleaza la sistemul sau de aparare doar cand este speriat de moarte. Mirosul de sconcs cauzeaza greata si arsuri ale ochilor si cavitatilor nazale. Din cauza mirosului, rareori un sconcs este pradat de alte mamifere, insa cu toate acestea este mancat de pasari ca bufnitele si soimul. Cu toate acestea, aproape 90% dintre sconcsi mor in prima iarna din viata lor. In captivitate pot trai chiar si 15 ani.

Sconcsul vaneaza insecte, pasari mici si mamifere. De asemenea, mai mananca fructe de padure, radacini, iarba si fungi pentru a-si completa hrana. Insectele reprezinta 70 % din dieta sconcsului. Acesta de multe ori ataca cuiburile coloniilor de furnici sau albine.

sconcsiMembrele anterioare se termina cu labe cu 5 degete, dotate cu unghii ascutite si puternice. Membrele posterioare prezinta doar 4 degete, lipsite de unghiile mari. Sconcsul are 40-70 cm , culoare negru, alb, gri, maro şi într-un an poate naşte câte 6 pui.

Puii de sconcs se nasc complet fara dinti si orbi, iar ochii se deschid abia la cateva saptamani de viata.  La vârsta de o săptămână, începe să le crească blana, iar la 3 săptămâni, micii sconcşi încep să exploreze împrejurimile vizuinii. La 5-6 săptămâni, puii încep deja să-şi urmeze mama după hrană, aliniaţi frumos în spatele ei, în şir indian. Pâna la vârsta de 2 luni, puii dorm în vizuină, iar la începutul iernii sunt deja independenţi şi pe cont propriu!

Sconcsul are un excelent simt al mirosului si auzului, insa este cunoscut pentru faptul ca nu vede bine si vede doar obiectele care se afla in fata lui.  Dupa avansarea tehnologiei si marirea numarului de masini, a inceput ca cresca numarul de sconcsi calcati de acestea, deoarece nu vad cand o masina se indreapta spre ei decat cand este prea tarziu.  S-a constatat că mai multe femele pot ierna nestingherite împreună, într-o singură vizuină, pe când masculii nu sunt deloc toleranţi unii cu alţii, şi fiecare iernează de unul singur. In regiunile mai reci, s-a observat ca sconcsul de adaposteste in vizine pentru a-si pastra caldura corpului constanta.

Pe vremuri, mirosul acestui animal a fost folosit in mine. În caz de alarma se puneau câteva picături din acest ulei in sistemele de ventilaţie ale minei mirosul ducânduse imediat pâna la adâncimi de 1.200 de metri. În acest fel nu mai erau nevoie de apeluri de avertizare prin telefon.

In lume exista 11 specii de sconcsi  si majoritatea traiesc pe continentul American.Sconcsul-dungat-Mephitis-mephitis1-600x450

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: