Soparla de desert cu coarne

soparla_de_desert_cu_coarneEa traieste intr-un mediu arid, semi-desertic sau desertic din sud-vestul Americii Centrale si de Nord. Este o reptila mica, intalnita doar pe pamnat, are lungimea de cel mult 12-13,5 cm si corpul foarte plat. Poate fi recunoscuta destul de usor dupa abdomenul sau voluminos si dupa coarnele de pe cap si gat, in total in numar de patru, ascutite si foarte vizibile.

In timp ce pisicile, atunci cand sunt in pericol, isi scot ghearele, soparla cu coarne are o arma cu totul diferita. In cazul in care este atacata de dusmani mai mari, precum coioti sau vulpi, ea poate sa improaste sange din ochi, pana la 1,5 metri! In sangele sau se gasesc substante toxice cu miros care ii pune pe fuga pe dusmani. Ea se hraneste mai ales cu furnici

Pe spate soparla are un colorit in nuante maronii, gri, galbene si rosii. Pe burta coloritul este uniform si deschis. Coloritul ei, o camufleaza perfect in mediul in care traieste, in locuri aride, stancoase, nisipoase si cu pietris.

Femela este mai mare decat masculul si are crestele spinoase mai mari. In fiecare an depune 2 serii de cate 16 oua. Lungimea medie a puilor este de 2,2 – 2,8 cm. Imediat ce ies din ou, se ingroapa in nisip. La inceput, pielea lor este fina si au doar un corn in varful capului. Parintii nu-si ingrijesc puii, asa ca ei trebuie sa-si caute de mancare cand vin pe lume. In caz de pericol are obiceiul sa-si umfle corpul cu aer pentru a da impresia ca este mai mare si a speria pradatorul, sau sta Sopirla cu Coarnenemiscata de parca ar fi moarta.

Toamna, se ingroapa in nisip si hiberneaza. Ies la suprafata primavara, cand razele soarelui au ajuns la o anumita temperatura. Primele cateva ore din zi le petrec stand la soare, pe o piatra sau pe o panta, expunandu-si spatele la soare. Imediat ce temperatura corpului lor ajunge la un anumit nivel, aceste reptile incep sa caute dupa hrana. Pe masura ce ziua devine tot mai calduroasa, soparlele devin tot mai active.

Seara, cand e cald, se ingroapa in nisip si isi petrec noaptea acolo. Este un proces deosebit: isi infig boturile in nisip, iar apoi inainteaza tot mai adanc in nisip, pana la 7-10 cm. Uneori, numai capul si ochii le raman descoperiti.

In deserturile nord-americane, aceste soparle pot trai intre 5 si 8 aniSopirla cu Coarne2.

2 thoughts on “Soparla de desert cu coarne”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.