Turnurile medievale din Medias

Pe vremuri, turnurile aveau mai multe funcții, nu mai sunt cele de azi în aceeași măsură. Cu toate acestea erau folosite pentru a supraveghea împrejurimile. De asemenea pentru că aveau niște guri sau găuri permiteau să se tragă în inamici din ele. Acum că știți ce sunt și la ce folosesc haideți să vă prezint turnurile medievale din Medias.

În Mediaș avem în total 9 turnuri medievale ce au fost cândva și sunt și acum mândria orașului Mediaș. Turnurile medievale din Medias sunt:

  1. Turnul Forkesch
  2. Turnul Funarilor
  3. Turnul Aurarilor
  4. Turnul Clopotelor
  5. Turnul Pietrarilor
  6. Turnul Trompeților
  7. Turnul Mariei
  8. Turnul Croitorilor
  9. Turnul Rotarilor

1. Turnul Forkesch

Turnurile medievale din Medias

Haide să aruncăm o privire la primul din Turnurile medievale din Medias.

Este situat în partea sudică a orașului vechi jucând un rol de bază pentru Mediaș. Fiind construit în 1494-1534 are o formă de prismă rectangulară cu un acoperiș piramidal. Înăuntru el are 3 etaje iar sub acoperiș este o galerie de strajă din lemn, care iese în consolă, iar pe fațadele turnului se pot vedea goluri de tragere foarte înguste. Până în 1800 turnul avea și un ceas care indica ora prin bătăi de gong.

Chiar și astăzi își păstrează aspectul său măreț parcă dându-și importanță. De aceea a fost folosit foarte mult timp ca muzeu.

2. Turnul Funarilor

Turnurile medievale din Medias

Fiind alipit de casa natală a lui St. L. Roth și având 5 etaje, această frumoasă contrucție devine propietatea breslei curelarilor ,pentru că breasla funarilor dispare datorită ciumei, și este folosit pentru a depozita slănina afumată a cetățenilor.

Turnul este format din 5 etaje, primele 2 sunt legate de o scară foarte îngustă în spirală. Ultimul nivel este prevăzut cu guri de aruncare construite deasupra consolelor. în aceste camere au fost găsite arhiva bisericii Sfânta Margareta: bibliile vechi de sute de ani învelite în piele sau scoarță de copac.

3. Turnul aurarilor

Turnurile medievale din Medias

Numit și Goldschmiedgasser Turm, turnul aurarilor a fost construit în stil baroc în secolul XVI. A fost construit deasupra canalului Morii care aducea apa pârâului Moșnei de la Izvorul Rece în oraș. Acesta are două coloane și două arcade geminate pe fațada sudică. De asemenea se știe că în anul 1641 turnul a fost renovat de către meșterii Martin Petri și Petri Michaelis.

Datorită construcției sale turnul are în partea superioară multe guri de aruncare și goluri de tragere.

4. Turnul Clopotelor

Numit și Turnul Porții avea un grilaj mobil ce permitea sau restricționa accesul în cetate. Este denumit astfel pentru că în el este adăpostit cel mai vechi clopot care are înscris pe el anul 1449

5. Turnul Pietrarilor

Acest turn impune granițele cetății vechi fiind construit în 1507 era o cale de acces în cetate. In interiorul turnului si-au desfășurat altădată activitatea breasla pietrarilor si a zidarilor. După aproape cinci secole Turnul Pietrarilor își păstrează stilul, deși orașul a suferit multe schimbări si modificări.

Construit în 1507-1534, are doar 2 etaje și o înălțime de 25,8 metri. A rezistat biruitor până în 1705 când a fost grav avariat de o armată curută. În 1745 a fost renovat iar cu ocazia aceasta a fost plasat în globul metalic al turnului un document scris de senatorul Stephan Hann de Hannenheim în care scria:


Necredincioasa ceată a Racoţianilor şi-a făcut simţită lipsa de omenie, a furiei lor şi asupra acestui credincios oras, atât cetăţenilor cât şi asupra caselor, a zidurilor de apărare şi a bastioanelor,dar turnul s-a ridicat din ruinele sale asemenea pasării Phoenix care renaşte din propria sa cenuşă

6. Turnul Trompeților

Dintre toate Turnul trompeților este cel mai interesant dintre Turnurile medievale din Medias pentru mine, este cel mai frumos și pe lângă asta seamănă cu Turnul din Pisa.

Legenda spune că atunci când s-a construit turnul era înclinat în partea stângă din cauza unei erori. Cetățenii au vrut să îl îndrepte și i-au agățat o funie în vârf și au tras de el spre dreapta. Oamenii au tras și au tras iar când s-au oprit au văzut că acum era înclinat prea tare spre dreapta. Atunci cu toții au lăsat-o baltă. Chiar și astăzi se vede că este înclinat.

Acest turn era folosit de străjeri pentru a observa inamicul, străjerul care era de pază și care nu își făcea cum trebuie datoria avea pedepse destul de aspre ajungându-se chiar și la aruncarea lui din turn.

O altă legendă, care s-a dovedit a fi adevărată, este cea că aici a fost închis o vreme Vlad Țepeș.

7. Turnul Mariei

Însuși construcția acestui turn îl face foarte interesant deoarece este construit deasupra unei pivnițe și are o intrare sub formă de scăriță.

Comunică cu biserica Sf. Margareta printr-o arcadă și are, dincolo de o ușă masivă din stejar și cu multe zăvoare, o încăpere boltită în cruce. Se presupune că turnul a fost folosit drept capelă în timpul ciumei iar mai târziu, după adoptarea religiei luterane, a fost folosit drept cameră de tortură.

8. Turnul Croitorilor

Numele provine de la breasla care a avut grijă de el, după cum se vede în partea superioară are o serie de guri de aruncare și câteva găuri prin care se arunca apă sau ulei clocotit.

9. Turnul rotarilor

Acesta este un turn foarte simplu și modest, a fost transformat într-o locuință privată desființându-se golurile de tragere.

Acestea au fost turnurile medievale din Medias, unde informația pare puțină sau incompletă voi încerca să o completez de îndată ce voi mai afla informații. Cu voi a fost Timo.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.