Ultima noapte de dragoste întâia noapte de război – Camil Petrescu

„Ultima noapte de dragoste întâi noapte de război” este una din capodoperele lui Camil Petrescu fiind un roman pshihologic. Cartea este împărțită în 2 părți principale pe care el le denumește: „Ultima noapte de dragoste” și „Întâia noapte de război”

Rezumat

Romanu începe prin prezentarea locului: Valea Prahovei și timpul: nu este exact dar știm că era proaspăt sublocotenent. Se prezintă viața de soldat și cam ce se întâmpla pe acolo, despre ce se vorbește. El, Ștefan Gheorghidiu, prezenta și starea lui sufletească, orice discuție despre dragoste, oricât de banală îi răsucea cuțitul în rană. Într-o seară el cere voie de la superiorul lui să plece acasă ca să își vadă soția. El avea o vagă bănuială că îl înșală și din cauza asta era mai mereu abătut. Superiorul lui nu îl lasă așa că folosindu-se de primul prilej se bagă într-o discuție despre dragoste și uimește dar și jignește pe toată lumea. El pleacă de la popotă spunând că va dezerta dacă ni îi dă drumul.

Locul și spațiul se schimbă acum înfățișându-l pe Gheorghidiu însurat cu una din cele mai frumoase studente de la facultate: Ela. De aici se prezintă viața lui cu ea. El o crede ca fiind ființa feminină perfectă așa că o tratează ca atare. Iar ea ca să îi demonstreze iubirea ei renunță la cursul de matematici pe care îl urma și vine la filosofie alături de Ștefan. Viața lor decurge normal până când descoperă pe cineva.

Totul a început când cei doi au acceptat să meargă cu gașca la Odobești, o excursie. Ela descoperă pe Domnul G. un dansator „la modă” cu care insistă să fie în mașină. A reușit după ce a deranjat mai multe persoane de la locurile lor. Pe parcursul drumului se pare că a tr

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.