Winnetou vol. I

În această carte este vorba despre un tânăr care tocmai își terminase studiile superioare, adică facultatea, și practicase tot felul de sporturi și luase tot felul de meditații. Acest tânăr voia să se ducă în Vest ,adică în America. Se ducea acolo ca să dea meditații dar i-a fost recomandat să se ducă acolo din cauza cunoștințelor lui. A ajuns acolo fără probleme și dădea meditații la o fetiță dintr-o familie. Stând pe acolo a vizitat orașul. In urma vizitei a întâlnit un făuritor de puști pe nume Henry. Era morocănos și cam bătrân, el era așa deoarece era singurul din familia lui care a rămas în viață. A vorbit cu el despre persoana lui. în urma răspunsurilor primite bătrânul l-a numit greenhorn. Această denumire este dată celor ce vin pentru prima oară pe acest continent și fac anumite greșeli. Cu toate astea tânărul nostru era puternic și știa să tragă foarte bine cu arma.

După mai multe zile de conversații bătrânul, care nu credea că acest greenhorn este în stare să tragă cu arma făurită de el,  l-a supus unei probe. L-a dus pe o platformă naturală unde avea el ținta și i-a spus să tragă cu noua lui armă: „Doborâtorul de urși”. Respectiva armă era în stare să tragă 25 de gloanțe fără încărcare, pe vremea aceea o armă foarte bună. Tocmai de aceea era unică și singurul exemplar era la producător supusă unor teste. Tânărul pune pușca la ochi și trage. Pe zidul pe care era așezată ținta a nimerit mai departe de țintă la a doua încercare a nimerit ținta puțin mai în margine iar la a treia încercare a nimerit ținta chiar în mijloc. Bătrânul era uimit, credea că nici nu va reuși să atingă bine ținta. În final se întorc acasă.

După un timp familia la care se găzduia tânărul organiza în ascuns o petrecere de rămas bun despre care tânărul nu știa nimic. Acesta se întoarce seara acasă și întâlnește trei oameni: Sam Hawkens, Dick Stone și Will Parker. Acești oameni l-au informat că este angajat la „Atlantic and Pacific Company” ca expert topograf pentru noua cale ferată. A primit cadou pușca lui Henry „Doborâtorul de urși” și a plecat a doua zi călare pe un cal îmblânzit de el. A ajuns seara la locul de lucru. Lucra împreună cu 12 oameni. După mai multe zile a învățat mai multe lucruri. iar în una din zile Sam îi zise că nu mai aveau de mâncare și că trebuiau să vâneze ceva. S-au dus călare și au găsit o turmă de bizoni. Sam i-a spus să aleagă o bivoliță după care și-a ales el una. dar tânărul și-a spus că e rușine să se leagă de cei slabi și că și-a ales tocmai pe șeful turmei respective. Sam a plecat primul și a împușcat bivolița dar spre nenorocul lui șeful turmei, Bizonul venea rapid spre el. Acesta o luase la fugă dar tânărul a tras un glonț după el. Bizonul s-a întors spre el. În aceasta situație singura ta scăpare este să îl nimerești în ochi astfel ținti și trase, Bizonul mai mergea încă dar la câțiva pași se opri și căzu, era mort. Se duse apoi să vadă cum se simțea Sam. Acesta se simțea bine dar bizonul îi rănise foarte grav calul așa că era de preferat ca acesta să moara ceea ce a și făcut.

După ce au luat o parte din carne s-au întors la tabăra lor și au mâncat am mai venit niște oameni să ia din carne și au plecat ziua următoare au plecat să mai ia carne dar de data asta erau mai mulți oameni. Dar carnea nu mai era. Au găsit o urmă  ca animalul a fost târât în pădure. Acolo, ce să vezi. O ditamai namila de Grizzly care mânca liniștit din bizonul ucis. Am vrut să ne întoarcem dar ursul ne-a văzut așa că am fugit toți mai puțin eu(tânărul). Am scos cuțitele ,pentru că pușca era departe de mine, și după mai multe încercări i-am înfipt cuțitul de două ori în inimă.Din desișul de acolo au răsărit trei indieni. Aceștia au vorbit cu ei că nu le convenea să construiască pe terenul lor. După o ceartă, fără nici un avertisment un om de dintre albi împușcă pe căpetenie care moare lăsând pe tânărul nostru să aibă grijă de Winnetou.

După mai multe zile vin Kiwowașii, dușmani cu apașii, și îi țin prizonieri pe albi. Vin apașii ale căror căpetenie erau cei trei indieni și îi iau prizonieri în tabăra lor pe albi. Aceștia vor să îi omoare la Stâlpul Cazanelor pentru a-și răzbuna căpetenia. Dar prin argumente și dovezi tânărul nostru reușește să îi convingă că erau nevinovați mai puțin cel care omorâse căpetenia. după o perioada acest tânăr devine frate (după tradiția lor) cu Winnetou. Acesta vrea să își ajute fratele să își recupereze lucrul pierdut așa că pornește cu el călare să își ia salariul pe munca făcută. Pe drum însă Winnetou vrea să ia aur dintr-un loc numai de el știut, așa că pleaca doar cu sora și tatăl lui spre loc lăsându-i pe ceilalți să se odihnească Din păcate  sora lui și tatăl lui sunt omorâți de niște tâlhari conduși de Santer. Acesta fuge după asta iar tabără lui Winnetou se împarte în doua: cei care rămân lângă morți și cei ce îl vor vâna pe Santer. După mai multe peripeții Sam este prins de Kiwowași care l-au adăpostit pe Santer. După multe alte încercări se întorc toți lângă Winnetou. după ce își primește salariul, Winnetou pleacă în căutarea lui Santer pentru a se răzbuna.

Sârșitul primului volum…… V-a urma Winnetou II 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.