Alexandru Lăpușneanu

Alexandru Lăpușneanu

Capitolul 1

Alexandru Lăpușneanu după ce a fost învins de doua ori s-a retras la Constantinopol. După un timp el se întoarce cu o armată turcă spre moldova pentru a-și tronul înapoi. Dar într-o noapte Alexandru Lăpușneanu era în corturi vin la el 4 boieri și anume: Spancioc, Stroici, Veveriță și Moțoc. Ei l-au înștiințat pe Alexandru Lăpușneanu că poporul nu-l vrea ca boierii nu-l vor și că mai bine să se întoarcă în exil. Alexandru Lăpușneanu auzind una ca asta se supără și le spune  că lupul își schimbă părul dar năravul ba iar apoi le-a spus că dacă poporul și boierii nu-l vor el, îi vrea și le-a mai spus să plece de la el cu un mesaj lui Tomșa. Ei au ieșit din cort în afară de Moțoc care îl trădase. Moțoc cade la picioarele lui și îi spune să nu îl omoare pe el căci îi va prinde bine sfaturile lui. Alexandru spune că lupul își schimbă părul dar năravul ba însă îi jură ca nu îl va ucide și la ales sfătuitor.

Capitolul 2

Tomșa nefiind în stare sa se lupte pentru tron fugi iar Alexandru Lăpușneanu își relua tronul cu ușurința peste tot fiind întâmpinat de popor cu bucurie iar de boieri cu groază. Mai întâi el arde toate cetățile în afară de Hotin pentru a distruge azilul nemulțumirilor. Le-a luat averile boierilor și oricine vorbea sau era împotriva lui era executat. El știind-o pe Ruxandra fiica lui Petru Rareș. S-a căsătorit cu ea. Într-o zi a fost oprita fiind că o femeia i-a arătat capul soțului ei pe care l-a ucis Alexandru Lăpușneanu. Ea se duce la el și îl roagă să nu mai omoare. El îi spune că de poimâine nu mai omoară iar maine îi va da un leac de frica. După asta el îi invită pe toți boierii la un ospăț.

Capitolul 3

El se duce la mitropolie și cu iertăciuni îi invită pe toți boierii la ospăț dar doi boieri nu credeau că voievodul lor s-a schimbat și fug din Moldova. Restul boierilor vin la ospăț. L-a lovit pe Veveriță chiar când se închina înaintea lui și apoi servitorii lui i-au ucis pe ceilalți boieri. Afara la poarta castelului era poporul care cerea capul lui Moțoc pe care l-au primit.  Apoi a pus capul fiecărui boier într-o piramidă după rang în total 47 de boieri și a chemat-o pe soția lui care de groază leșină și el poruncește să o ducă la el în odaie.

Capitolul 4

Timp de patru ani el nu a mai ucis pe nimeni dar mai tăia câte un picior câte o mâna… Dar în nenumărate rânduri i-a rugat pe Spancioc și pe Stroici să vină la el ca nu le va face nimica. Dar ei nu-l credeau și nu veneau. Prins de o boala grea el era la pat și pe când vorbea a lesinat iar oamenii au crezut că a murit și au ales pe altul în locul lui. Când se trezește el vede pe popi în jurul lui și strigă. Popii au ieșit repede din odaie iar afara era Ruxandra cu Spancioc și Stroici. Ei au pus-o pe Ruxandra să îi duca in loc de apa ,otravă, ea îi duce iar apoi pleacă. La el vin Spancioc și Stroici și îl privesc cum moare în chinuri.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: