Atracții turistice în Mediaș


Mediaș este un oraș foarte vechi în comparație cu altele. Acum este al doilea oraș ca mărime din județul Sibiu. Are o populație destul de mare, ultimul recensământ din 2011 arată 47.204 de locuitori. Acest oraș nu este ocolit de turiști, din potrivă are o combinație între stilul vechi și cel nou. Tocmai pentru că are o mulțime de stiluri (gotic, renascentist, neoclasic și arhitectonic) are și multe atracții turistice. Acum hai să aruncă o privire la atracții turistice în Mediaș.


1. 10 Turnuri medievale

Mediaș a fost o cetate, și azi mai există zidurile ei în oraș. De-a lungul zidului au fost construite 8 turnuri în perioada medievală. Cele 10 sunt: Turnul Aurarilor, Turnul Forkesch, Turnul Funarilor, Turnul Mariei, Turnul Clopotelor, Turnul Rotarilor, Turnul Steingasser, Turnul Trompeților, Turnul Pietrarilor, Turnul Croitorilor. Fiecare din ei au o poveste ce așteaptă să fie aflată.


2. Școala Piariștilor

Cunoscută azi si in trecut drept Casa Guggenberger. Aceasta era o scoala de piaștri dar din cauză ca avea foarte puțini elevi a fost închisă și cumpărată de Guggenberger. Ceea ce i-a adus acest nume.


3.Școala din castel


La început a fost lipita de Turnul Funarilor , clădirea scolii a fost atestata prima dată documentar in anul 1586.

Mediasul fiind intr-o continua dezvoltare creste densitatea populatiei dar si degradarea in timp a scolii duce la renovarea si marirea cladirii in 1713.

In aceste condiții este demolat Turnul Scolii pentru obținerea de spatii destinate învățământului. De asemenea aici își are sediul școala Hermann Oberth.

4. Casa Hann

Aceasta a fost construită în 1617, și a aparținut încă de la construirea ei primarului Peter Hann. Ea a aparținut familiei Hann până în secolul XVIII. Cu toate acestea o parte a casei a fost demolată la începutul secolului XX.


5. Biserica fortificată Sfânta Margareta

Construită în anul 1488 este înconjurată de ziduri pentru protecție. De asemenea are un turn care folosește la observația împrejurimilor. Inițial turnul a avut o înălțime mai mică dar în anul 1550 a fost înălțat cu 3 nivele ajungând la 68,5 metri. Cu această ocazie i s-a adăugat și 4 turnulețe mai mici.

În turn a se află diferite picturi și tablouri, realizate în stil gotic. Aici a fost închis Vlad Țepeș în urma conflictului cu Matia Corvin.

Altarul de la Mediaș este compus din trei părți, iar triptichonul a fost realizat în 1480. Picturile acestuia reprezintă suferințele lui Isus.

Orga a fost construită de Johannes Hahn din Levoča (Slovacia). A fost construită în anii 1755-1756 și a fost restructurată în 1873 de către
Wilhelm Hörbiger, după modelul romantic.

Stagiunea de concerte „Orgelsommer Mediaș” se desfășoară anual în biserică, în perioada lunilor mai-octombrie, cu concerte săptămânale, în fiecare luni, de la ora 19:00, la care se adaugă și numeroase concerte extraordinare


5. Scara acoperită

Scara acoperită este un gang de acces dinspre vechea Marktplatz (Piaţa Mare) spre zona Castelului din jurul Bisericii “Sf. Margareta”.

Istoria acestei structuri este legată de cea a vechii clădiri a primăriei care a intrat în sec. XIX într-un proces amplu de renovare fapt care va duce în anul 1803 şi la construcţia unei noi şi spectaculoase căi de acces în Castel.

Structura ei este una relativ simplă, fiind compusă dintr-un gang semicircular cu trepte din lemn peste care se suprapune o cornişă profilată şi acoperiş din ţigle. Extremităţile sale, atât cea din zona pieţei cât şi cea din curtea interioară a bisericii, sunt ridicate sub forma unor construcţii din cărămidă încoronate în partea superioară cu un fronton în stil neoclasic şi închise cu un grilaj metalic. Bolţile din interiorul scării sunt compartimentate cu ajutorul unor arce de tip dublou. Acest tip de boltă mai este cunoscut şi sub denumirea de boltă „a vela” datorită aspectului său asemănător cu o velă de corabie, element foarte răspândit la începutul secolului al XIX-lea.
Spaţiul palierului intermediar al scării face legătura cu intrarea pe culoarul fostei temniţe a oraşului, având şi acces către curţile interioare dintre curtinele de ziduri de pe latura sudică a Castelului.


Istorii locale : Un punct de trecere, un punct de atracţie. „Scara acoperită” scris de Busoiu Andreea.
6. Complexul Arhitectural franciscan

Acesta cuprinde biserica și mănăstirea, a fost în posesia călugărilor fransciscani ăn jurul anilor 1444.

Aceasta a fost construită în stil baroc deținând exponate de valoare, inclusiv 348 de monede romane, tezaurul de la Panade, piese de ceramică din peroiade diferite obiecte sculptate în epoca feudală.

Complexul este construit din doua clădiri diferite biserica și mănăstirea. Biserica și-a păstrat aspectul inițial fiind o biserică-sală. Se presupune că biserica a fost terminată în 1500-1515 iar în anii 1500-1510 se ridică mănăstirea.

Cele două clădiri au fost construite pe 2 nivele, parter și etaj.


7. Casa Rosenauer

A fost construită în anul 1621 însă a avut de suferit modificări importante în secolul XVIII primind aspectul baroc. Familia Rosenauer a locuit aici în secolul XIX, aceasta era renumită pentru afacerile sale viticole.

De asemenea casa avea multe pasaje care o legau de castel, prin urmare putea fi folosită pentru evadare când castelul era invadat.


8. Casa Schuller

Vechimea acestei clădiri nu este cunoscută cu exactitate, oamenii de știință au presupus că ar fi construită în anul 1488. Clădirea a aparținut primarului Jhonnas Schuller, casa a fost gazdă mai multor principi din Transilvania, chiar și principelui Sigismund Báthory.

Intrarea se face printr-un gang boltit încadrat de 2 pilaștri pe care sunt amplasați doi lei de piatră.

Încă din secolul XVII a funcționat ca han și berărie, loc unde se întâlneau diferite persoane. Avea o sală de conferințe cu 130 de locuri, era folosită ca punct de întâlnire între autorități, de aceea este menționat în diferite documente.


9. Centrul Vechi

Era un loc unde se întâlneau producătorii de cereale, sticlă, olarii, texiliștii care veneau pentru a-și vinde marfa. De asemenea era folosit ca piață de către locuitorii Mediașului.

În timp ea s-a modificat, dar a rămas un punct de întâlnire pentru multe persoane, a rămas fântâna arteziană, iar oamenii încă mai vin aici să discute despre politică și alte lucruri.


10. Sinagoga Mediaș


Sinagoga Mediașului a avut o istorie foare bogată fiind una din clădirile care a rezistat bine în timp.

La început aceasta a fost populată pentru că în Meidaș erau mulți evrei care veneau la sinagogă, dar odată cu vremea evreii au emigrat și sinagoga a fost uitată.

Clădirea a fost construită în 1896, cu unele modificări aduse de-a lungul anilor, cum ar fi cele două camere laterale, de-o parte și de alta a vestibulului. În spatele sinagogii se află școala și baia rituală, mikva.

Arhitectura sinagogilor din Transilvania a fost influențată de stilul de sfârșit de secol XIX din Imperiul Austro-Ungar. Stilul sinagogii din Mediaș este eclecticism de secol XIX, cu o puternică influență romantică și maură: profile dantelate, pilaștrii masivi, ferestre înalte și rotunjite etc.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: