Balta Albă rezumat

Balta Albă rezumat

Balta albă este o operă scrisă de Vasile Alecsandri scrisă în 1847 și publicată în 1849 în „Calendarul pentru români” și în 1855 a mai fost publicată în „România literară”.

Rezumat

„Balta Albă” este o scrisoare scrisă către „Domnul I. Bălăceanu”. În această scrisoare o persoană scrie despre peripețiile unui francez care a venit în Valahia. Francezul nu venise special pentru această țară. Dar când a realizat că este o țară diferită de imperiul otoman s-a oprit și el ca să o cunoască mai bine.

În Brăila de unde s-a oprit el a auzit de Balta Albă și cum că aceasta făcea minuni. Vindeca bolnavii de bolile lor. Unii își recăpătau auzul alții vederea și mulți ieșeau de acolo sănătoși. Auzind francezul una ca asta l-a rugat pe consul să îi găsească o cale până acolo.

 

Calea până la Balta Albă n-a fost tocmai plăcută. Francezul nostru a căzut din căruță la start. Iar pe parcursul drumului doar dureri a avut. Când a ajuns la Balta Albă. Minune. Nu era un târg cum se așteptase el ci doar câteva case. Și o mulțime de câini.

Norocul lui că se întâlnește cu un alt francez care îi arată o casă unde poate dormi. În casa aceea unde l-a condus Străjerul. Când a văzut francezul patul s-a aruncat direct pe el. Doar că nu avea nici măcar saltea așa că nu mai era mult să își rupă oasele. Străjerul i-a adus saltea, pernă și cearșaf și Noapte Bună.

Dimineața francezul nostru este trezit de o mare gălăgie. Crezând că satul este în pericol iese afară cu pistoalele trase. Afară era doar o mulțime de lume. Alcătuia un târg. Era ziuă și lumea venise la balta albă pentru „tratament”. Văzând că toată lumea face baie s-a aruncat și el înăuntru. După ce a trecut prin mai multe grupuri de dame care făceau tratament fără nimic pe ele a dat de un grup de francezi. Unde își povestește toate peripețiile.

Final

După două ceasuri se urcă într-o trăsură și se duce la Galați de unde ia Vaporul Țarigradului.

Rezumat realizat de Timo


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: