Baltagul rezumat

Baltagul rezumat

„Baltagul” este un roman social scris de Mihail Sadoveanu. A fost publicat pentru prima oară în 1930 ca volum de către Editura Cartea Românească din București. Acest roman este ca o continuare a operei „Miorița”

Rezumat

Vitoria Lipan își așteaptă soțul acasă. Îl așteaptă pe Nechifor Lipan să vină de la Dorna de unde avea să cumpere niște oi. Dar el nu se mai întorcea. Trecuse mai multă vreme și el nu se mai întorcea. Vitoria începea să aibă vedenii și presimțiri. Așa că se duce la preotul Dăniil unde îi spune să mai aștepte. Se duce chiar și la vrăjitoare care spune că nu e bine. Decide să țină post 12 Vineri la rând. Spera să se întoarcă până atunci.

Pregătitrea

Văzând că nu mai vine ea își cheamă fiul mare: Gheorghiță să vie acasă. Când ajunge cei doi se pregătesc de plecare. Mai întâi vinde toată marfa pe care o avea lui David everul. După care își ia 2 cai, merinde, haine, și arme: 2 puști și baltagul.

Cei doi pornesc pe urmele lui Nechifor pe data de 10 martie. Drumul parcurs de ei: Au mers pe cursul Bistriței, și trec prin Bicaz, Călugăreni, Farcașa, Borca, Broșteni și Crucea. Pe la fiecare loc pe la care trec ei întreabă de Nechifor Lipan.

Cei doi ajung la Vatra Dornei unde află că Nechifor a cumpărat 300 de oi și a vândut 100 celor doi gospodari munteni necunoscuți. Ei au trimis oile înainte la popasul de iarnă de la Ștefănești.

Cei doi merg pe urmele turmei de oi și trec prin: Șaru Dornei, Păltiniș, Dârmoxa, Broșteni, Borca și Sabasa. După care traversează Pasul Stânișoara până în Suha. La Suha Vitoria află că au trecut doar 2 negustori pe acolo. Cel de al treilea nu mai era nicăieri. Cei doi oieri Calistrat Bogza și Ilie Cuțui locuiau într-un sat, Doi Meri, și păreau că au găsit o comoară. Pentru că nevestele lor au început să facă risipă.

Când au fost chemați la primărie să explice cum au făcut rost de atâta avere cei doi au spus că Nechifor le-a vândut oile pe un preț foarte bun. După care el s-a întors de la Crucea Talienilor acasă. Auzind asta Vitoria se sfătuiește cu crâșmărița Maria și lansează un zvon că afacerea celor doi a fost făcută fără vreun document sau martor.

Final

După aceasta Vitoria se duce pe drumul făcut de Nechifor și îi găsește trupul într-o prăpastie. Nu murise de la căzătură ci de baltag. Cei doi oieri neagă că l-ar fi omorât.

Atunci Vitoria organizează un praznic la care invită multă lume și pe subprefect și cei doi oieri. Acolo Vitoria, ageră de minte le dezvăluie tuturor cum a fost omorât Nechifor: unul din cei doi l-a lovit și l-a prădat în timp ce celălalt stătea de pază să nu fie întrerupți de vreun drumeț.

Văzându-și planul descoperit Bogza încearcă să scape dar este lovit de baltag. Baltagul l-a răzbunat pe Nechifor. Pe limbă de moarte acesta recunoaște că așa a fost și își cere iertare. Ilie Cuțui a recunoscut imediat.

rezumat realizat de Timo.

,

3 responses to “Baltagul rezumat”

  1. Rezumat de 2 lei, cel care l-a scris e prost facut gramada. Se repeta in idei, fraze, da numele personajelor gresite… (pe preot il chema Daniil Milies nu Danila :)))) iti sta capul la Veronica si motanul Danila :)))))) ) esti praf

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: