Caracterizare Vitoria Lipan

Caracterizare Vitoria Lipan

Baltagul este un roman scris de Mihail Sadoveanu, al cărui personaj principal este Vitoria Lipan Este continuarea operei Miorița.

Vitoria Lipan este un personaj principal, plat, dinamic, puternic individualizat. Ea este soția lui Nechifor Lipan, ei au avut 7 copii în total dar 5 au murit de difterie. Au rămas doar cu Gheorghiță și Minodora.

Viața unei femei muntence

O femeie trebuia să aibă grijă de multe când pleca soțul ei de acasă. Trebuia să aibă grijă de casă, de animale, de copii și de produsele venite de la oi. Citat: „viața muntenilor e grea, mai ales viața femeilor. Uneori stau văduve înainte de vreme, ca dansa”. Cât despre viața în familie, nu se putea spune că era ușoară. Era încercată de absențele îndelungate ale lui Nechifor.

Apar cele 2 modalități de caracterizare: directă și indirectă.

Caracterizarea directă

Ea este caracterizată direct de către autor și prin autocaracterizare.

Este descrisă ca fiind o femeie frumoasă cu ochii căprui, aprigi și încă tineri, care erau duși departe. Din cauză ca Nechifor era plecat adesea, Vitoria trebuia să aibă grijă de tot. Era o responsabilitate mare. Ea este o femeie tradițională. Ea făcea totul după tradiții, citat: „Nevasta se ridica in picioare, își pături pe ea catrinte și-și strânse sub sâni birneața. Apoi intra in odaia din dreapta și-și schimba broboada […] își lua pe umeri un sumaies.”

Ea era mereu credincioasă și înaintea lui Dumnezeu era mereu „umilință și cu fruntea plecată”. Restul personajelor o caracterizau drept: „Femeia asta trebuie sa fie de pe alta lume; cele de la noi sint mai prietenoase; taie cu vorba nu cu baltagul” sau din contra, ca o femeie misterioasa si care cunoaste bine comportamentul oamenilor, dar ea la randul ei nu era inteleasa de multi “ea era deasupra tuturor, avea intr-ansa o privire s-o taina pe care Lipan nu era in stare sa o dezlege”

Vitoria se autocaracterizeaza ca fiind o femeie iscusita, desteapta si vicleana “eu te cetesc pe tine, macar ca nu stiu carte” in ciuda faptului ca nu a avut parte de o educatie superioara.

Caracterizare indirectă

Vitoria Lipan este caracterizată indirect prin: gesturi, limbaj, acțiuni, vestimentație, etc.

Vitoria Lipan reprezinta, in opera, tipul femeii autoritare, cumparate cu un bun spirit de observatie. Caracterul sau bine individualizat s-a format datorita incercarilor la care a fost supusa de-a lungul vietii. Femeia isi iubeste sotul, ca la prima tinerete, est emereu cu gandul la el “isi aducea aminte, stand singura pe prispa”. Desi viata alaturi de sot nu a fost intotdeauna dulce, femeia pretuieste viata barbatului ce i-a fost alaturi mai mult decat orice. De multe ori, ea indurase si bataie din partea sotului insa asta n-o facea sa ii poarte prica “Muierea indura fara sa cracneasca puterea omului ei si ramanea neinduplecata cu dracii pe care-i avea”. Asadar, ea recunoaste autoritatea barbatului si se supune cu umilinta in fata acestuia. Vitoria isi iubeste cei doi copii, insa pare ca ea pretuieste mai mult baiatul caruia ii puse nume Gheorghita “caci era numele cel adevarat si tainic al lui Nechifor Lipan”, baiatul ii aminteste mereu femii de Lipan la varsta tineretii de aceea il apara cu ardoare “il ocrotea si-l apara de cate ori in ochii lui Lipan erau nouri de vreme rea”.

Această caracterizare a fost preluată de pe Deacoffee. de asemenea pentru o caracterizare mai detaliată puteți veni aici: Deacoffee

Articol scris de Timo.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: