Căști audio – Te ajută să fii una cu muzica

Căști audio – Te ajută să fii una cu muzica

Probabil că știi deja ce sunt căștile audio și ce fac ele. Așa că nu o să mai stau să iți prezint cum funcționează acestea. În schimb, astăzi te voi ajuta să afli ce fel de căști audio ți se potrivesc în funcție de situație. Pentru că fiecare din noi are momente mai speciale și diferite în care ar vrea să se bucure de niște muzică bine alesă.
După cum deja ai presupus, există mai multe tipuri de căști pentru diferite scopuri. Există căști care sunt făcute să fie aproape invizibile, altele sunt făcute să fie foarte confortabile, altele să fie durabile și tot așa. Cu siguranță vei avea și tu o pereche de căști care să ți se potrivească ca și o mănușă.
Așa că hai să vedem mai întâi tipurile de căști audio:

1. Cele de tipul ”headset”

Sunt căștile acelea pe care de obicei le vezi pe la calculatoare și au și un microfon care poate fi repoziționat sau nu. Sunt în principal folosite la birou la diferite lucruri. Dacă lucrezi cu fișiere audio sau dacă pur și simplu te concentrezi mai bine cu muzică. Un avantaj al acesteia este faptul că ai o calitate foarte bună a sunetului și stau foarte confortabil pe cap. Astfel poți să te bucuri o perioadă mai lungă de timp de ele.
Deși sunt mai scumpe sunt folosite de gameri, cei care editează video, sau cei care lucrează foarte mult cu fișiere audio în general. Înregistrări sau ceva similar. Niște căști care sunt foarte bune ar fi Sony WH-CH500L dacă dorești ceva fără fir. Dacă dorești ceva cu fir atunci Sony MDRXD150W ar fi o alegere potrivită.
Tot aici mai există un tip de căști. Cele dinainte au fost ”over-the-ear” adică acopereau urechea complet pentru a reduce mai bine zgomotele din exterior. Zgomote precum motoarele mașinilor sau sunetul ploii sau chiar vocile altor persoane. Astfel te bucuri mai bine de muzică sau nu mai ești distras de diferite zgomote din exterior.
Tipul de căști audio pe care vi-l prezint acum este ”on-the-ear” nu este cu mult diferit de cel ”over-the-ear” dar este bine de ținut cont faptul că sunt mai mici, deci mai portabile. Le poți lua cu tine și pe drum dacă nu te deranjează să mergi cu ele pe stradă. Pot fi folosite și la anumite sporturi, pentru ceva motivație în plus. O recomandare bună ar fi JBL Tune 500 care sunt wireless și prin urmare sunt potrivite pentru activități sportive sau dacă te încurci foarte des în cabluri. Dar dacă nu vrei să ai stresul că ți se termină bateria poți lua unele cu fir precum Sony MDRZX110W, 

2. Cele de tipul ”in-ear”

În mod normal acestea sunt cele folosite la telefoane și sunt suficient de mici cât pentru a putea fi cărate în buzunar și astfel să le poți avea oriunde cu tine. Pentru că sunt folosite la telefon acestea au o singură mufă spre deosebire de cele de calculator care au 2. Sunt și mai ieftine și nu au aceeași putere ca unele ”over-the-ear”. Unele au o izolare bună iar altele nu. Depinde la fiecare în parte. De asemenea sunt destul de mici așa că nu atrag atenția. Dacă optezi pentru cele wireless sunt aproape invizibile depinzând de culoare.
Nu sunt foarte mari diferențele între căști dar un lucru de care să ții cont este să aibă butoane de volum. Pentru că ar fi destul de enervant mereu să scoți telefonul pentru ca da mai tare sau mai încet. O pereche bună de căști ar fi  Samsung EO-EG920B. Le am și eu și chiar își fac treaba destul de bine. Iar dacă vrei să optezi pentru wireless atunci poți să alegi DC-Awei, TWS Twins True deși eu prefer să nu rămân fără baterie fix în mijlocul melodiei.

3. Căști audio sport

Cum probabil îți dai deja seama acestea sunt făcute ca să nu iți cadă din ureche sau de pe ureche atunci când alergi sau ești la sală. Și pot fi și ”in-ear” și ”over-the-ear”. Depinde de cum îți este ție mai confortabil. Și de obicei acestea au o izolare destul de bună pentru că de obicei treci pe lângă mașini care sunt destul de zgomotoase.
O alegere potrivită și mai ieftină ar fi Stereo XT-13 și da este destul de util să fie bluetooth pentru a nu te jena în mișcări. O altă opțiune mai de calitate ar fi Anker Soundcore Spirit Pro care au un sunet mai de calitate. De menționat este faptul că și Samsung EO-EG920B au un silicon care le pot face să rămână bine în ureche. Și trebuie să recunosc chiar că stau bine în ureche

Concluzie – ce căști audio să aleg

Dacă vrei căști audio ca să te bucuri de un sunet de calitate atunci ia niște căști ”over-the-ear” pentru că au o calitate a sunetului mai bună în general. Dacă vrei să asculți muzică doar cu anumite ocazii atunci niște căști de telefon sau unele ”on-the-ear” sunt o alegere potrivită. Și cred că nu mai trebuie să spun ce căști să alegi pentru sport.
Fotografie creată de Parag Deshmukh, de la Pexels


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: