Centenarul Unirii de la Alba Iulia

Centenarul Unirii de la Alba Iulia

Acum 100 de ani la Alba Iulia a avut loc o adunare unde s-a luat o decizie importantă ce a schimbat viitorul țării noastre: unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României. De atunci au trecut 100 de ani, prin urmare azi sărbătorim Centenarul Unirii.

Acum vom pune niște întrebări interesante pentru a ne îmbogăți cultura generală:

De ce Alba Iulia?

Aceasta a fost aleasă de Consiliul Național Român Central de la Arad pentru că în 1 noiembrie 1599 Mihai Viteazu și-a făcut triumfător intrarea în Alba Iulia transformând-o în capitală pe timpul scurtei lui domnii. Acest fapt a contribuit la alegerea Alba Iuliei ca gazdă pentru această adunare.

Cum s-a desfășurat adunarea?

Ei bine, au venit 1228 de delegați reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate românești pe urmă toate păturile sociale. A fost citită Rezoluția tuturor pentru a vota dacă este adoptată. Cu toții au votat pentru. Astfel s-a realizat unirea.

Ce document a fost adoptat?

A fost adoptată Rezoluția, un fragment a fost citit de Iuliu Hossu un episcop greco-catolic. Rezoluția a fost votată unanim la ora 12 pe 1 decembrie asta a săvârșit unirea României. Pentru rezolvarea problemelor s-a creat Marele Sfat Național.

Acum pe data de 1 decembrie 2018 noi românii sărbătorim Centenarul Unirii pentru a ne aminti de sacrificiul pe care l-au făcut strămoșii noștri. Ei s-au sacrificat ca viitoarele generații, adică noi, să trăim mai bine liberi și nu sclavi. De asemenea ne-au dat un exemplu despre cum trebuie să reacționăm când știm că ne este amenințat viitorul țării noastre.

Prin urmare acum știi ce se sărbătorește hai și tu afară și bucurăte de libertatea pe care o ai azi și mulțumește-le strămoșilor pentru actul de curaj pe care l-au săvârșit.

Mai multe despre Marea Unire și despre mine


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: