Inteligenta emotionala – Definiții și noțiuni


Daniel Goleman, definește noțiunea de inteligenta emotionala ca fiind un amestec de stăpânire de sine, motivație, empatie, gândire liberă, tact și diplomație. Aceste atributele sunt caracteristice persoanelor cu o inteligență emoțională ridicată.

Câteva lucruri de ținut cont:
Este foarte greu să știi ce simți fix acum. Și cu cât stai mai mult să identifici o emoție cu atât nu mai știi. Da sunt momente în care ai un punct de vârf și știi exact că te simți dezamăgit sau foarte vesel. Dar este foarte greu să spui ce simți fix acum de exemplu. Ca să nu mai vorbim de faptul că emoțiile se schimbă destul de repede. Probabil acum 5 minute te simțeai altfel ca acum. Un alt lucru de care trebuie să fii conștient este acela că mai multe elemente pot duce la un final nefericit. Dacă ai avut o zi mai rea la servici și unul din copii tăi nu ascultă acasă primul lucru care îți vine să îl faci este să strigi la el. Da e adevărat și el are vina lui, dar nu e un motiv să strigi la el.

Componentele inteligenței emoționale

Cum putem să recunoaștem inteligența emoțională undeva dacă nu știm ce presupune aceasta? De aceea oamenii de știință au împărțit-o în mai multe părți: Auto-cunoașterea, Conștiința socială, Gestionarea relațiilor și Stăpânire de sine. Acum hai să le luăm pe rând și să vedem despre ce este vorba.

Auto-cunoașterea

În general dacă ești suficient de deștept din punct de vedere emoțional nu ar trebui să ai probleme aici. În general știi ce emoții simți în diferite circumstanțe. De asemenea conștientizezi și impactul tău și cum te modifică comportamentul celorlalți. Știi cum ești influențat și cum influențezi tu pe alții. Ai încredere în tine deoarece, cum am zis mai sus, știi ce poți și știi ce să faci. De asemenea prin faptul că poți identifica și emoțiile negative, le poți transforma în lecții pentru tine sau le poți elimina.

Stăpânirea de sine

Acesta este un domeniu mai greu de perfecționat deoarece ai nevoie de foarte mult petrecut cu tine și trebuie să te înțelegi pe tine. În general se manifestă prin foarte mult Autocontrol. Știi atunci când îți vine să spui ceva chiar periculos. Și te oprești la timp, sau măcar încerci. Ești în stare să îți recunoști greșelile și să îți ceri scuze pentru ce știi că ai greșit  De asemenea poți să îți prezinți ideile clar și concis în așa fel încât ceilalți să înțeleagă, te poți adapta repede situației, chiar și situațiilor în care trebuie să iei inițiativa. Totodată prin faptul că poți să îți controlezi emoțiile poți să fii optimist.

Conștiința socială

Inteligenta emotionala presupune să și empatie, adică să înțelegi și emoțiile celorlalți în diferite medii. Dacă știi cum se simt ei în anumite momente îi poți ajuta să nu dezvolte un conflict cu alte persoane atunci când sunt conduși de emoții negative. Astfel poți menține relațiile cu oamenii și vei înțelege mai bine rețelele sociale.

Gestionarea relațiilor.

Gestionarea relațiilor presupune să știi în ce stadiu este o anumită relație și dacă îți este benefică într-un fel. De asemenea poți repara unele relații mai complicate și poți termina unele relații mai toxice care nu te ajută deloc. De asemenea poți gestiona conflictele intre tine și o persoana la fel ca intre  persoane. Astfel devii un model în echipă deoarece poți să îi influențezi cum vrei tu ca echipa să funcționeze cum trebuie. Te adaptezi repede situațiilor datorită faptului ca ai inteligenta emotionala la un nivel mai ridicat.
Dacă nu ești chiar asa inteligent emoțional atunci există și metode prin care să crești nivelul tău de inteligența emoțională. Eu personal le-am încercat


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: