Portretul lui Ștefan cel Mare

Portretul lui Ștefan cel Mare

Letopisețul Țării Moldovei este o lucrare descriptivă scrisă de Grigore Ureche. Aici apare și portretul lui Ștefan cel mare.

Portretul lui Ștefan cel mare

Este in principal caracterizat de Grigore ureche deoarece Ștefan cel mare nu are nici o acțiune în această operă. Grigore Ureche în caracterizează indirect cât și direct.

Citat

Fost-au acestu Stefan voda om nu mare la statu, manios si de grabu varsatoriu de sange nevinovat; de multe ori la ospete omoria fara judetu. Amintrilea era om intreg la fire, nelenesu, si lucrul sau il stiia a-l acoperi si unde nu gandiiai, acolo il aflai. La lucruri de razboaie mester, unde era nevoie insusi se viriea, ca vazandu-l al sai, sa nu sa indaraptieze si pentru aceia raru razboiu de nu biruia. Si unde biruia altii, nu perdea nadejdea, ca stiindu-sa cazut jos, sa radica deasupra biruitorilor. Mai apoi, dupa moartea lui, si feciorul sau, Bogdan voda, urma lui luasa, de lucruri vitejesti, cum se tampla din pom bun, roada buna iase. Iara pre Stefan voda l-au ingropat tara cu multa jale si plangere in manastire la Putna, care era zidita de dansul. Atata jale era, de plangea toti ca dupa un parinte al sau, ca cunostiia toti ca s-au scapatu de mult bine si de multa aparatura. Ce dupa moartea lui, pana astazi ii zicu sveti Stefan voda, nu pentru sufletu, ce iaste in mana lui Dumnezeu, ca el inca au fostu om cu pacate ci pentru lucrurile lui cele vitejesti, care niminea din domni, nici mai nainte, nici dupa aceia l-au agiunsu. Fost-au mai nainte de moartea lui Stefan voda intr-acelasi anu iarna grea si geroasa, catu n-au fostu asa nici odinioara si decii preste vara au fostu ploi grele si povoaie de apa si multa inecare de apa s-au facut 

Letopisețul Țării Moldovei

Caracterizare directă

Aceasta este caracterizarea făcută de Grigore Ureche. Prin urmare Ștefan cel mare este caracterizat direct ca fiind: mânios, vărsa sânge nevinovat când era nervos. Dar de asemenea avea și calități: nu era leneș, era meșter când venea vorba de războaie, unde era nevoie făcea el treaba. Taote acestea sunt trăsături aflate din caracterizarea directă.

Caracterizarea indirectă ne aduce ceva mai mult. Aflăm că Ștefan era viteaz și iscusit când vine vorba de războaie. Când oastea lui lupta cu ei nu se putea să nu câștige. Cu toții aveau încredere în el și ascultau tocmai pentru că le dădea speranță.

Acțiunile lui din timpul domniei lui au lăsat o impresie bună. Astfel și fiul său Bogdan Vodă i-a luat urma și a făcut fapte vitejești. Putem vedea astfel ce impact a avut domnia lui Ștefan asupra oamenilor lui. Era ca un părinte un exemplu pentru ei. Nimeni nu a fost ca el.

El fost îngropat la Putna, o mănăstire special pentru el. Ca fiecare să își aducă aminte de el și faptele lui. Fapte pe care le-a făcut pentru țara lui.

Articol scris de Timo.

,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: