Sinagoga din Mediaș


 

 

Sinagoga din Mediaș a fost construită la începutul secolului XX la marginea zidurilor orașului medieval: Mediaș. Aeasta a fost construită atunci când
David Bäumel din Wolfersdorf a ajuns în Mediaș și s-a căsătorit cu Lotte Kappel, fiica unei familii înstărite care locuia în Mediaș încă de la sfârșitul secolului XVIII. David Bäumel a devenit primul rabin al sinagogii.

Acum, haideți să aruncăm o privire la trecutul acestei impunătoare clădiri.

Istorie

După cum am spus, a fost construită la începutul secolului XX, pe atunci se vorbea germana, în conformitate cu populația săsească din Mediaș. David Bäumel a decedat în 1899 iar în 1905 i-a luat locul, ca și rabin, Moishe Reich din Budapesta. În anii 1920 construirea unei școli evreiești și a unei băi ritualice au fost finanțate de Benjamin Czitron.

Comunitatea Sinagogii din Mediaș a supraviețuit celui de al doilea război mondial cu puține pierderi ca la sfârșitul lui să aibă loc o serie de schimbări. Rabinul Reich a decedat în 1945, mulți membri importanți ai comunității au emigrat, rămânând doar o mână de oameni. De asemenea s-au refugiat în oraș mai mulți evrei din Bucovina și din nordul Transilvaniei ca apoi în anii 1950-1960 să plece spre Israel.

Atunci când a căzut comunismul, adică prin 1980 nu mai erau mulți oameni. În prezent clădirea este goală, nefolosită.

Acum, că știm trecutul istoric al Sinagogii din Mediaș haideți să aruncăm o privire la arhitectura și aspectul ei.

Arhitectură și aspect

Clădirea a fost construită în 1896 cu unele modificări aduse în timp. Aspectul acestei clădiri este prezentat aici

Spațiul interior este împărțit în două zone: zona de la intrare și sala de ceremonii. Zona de la intrare este împărțită în trei camere plasate pe partea de vest. Camera din dreapta intrării era dedicată studiului Torei, iar în partea stângă se află casa scărilor care duc către balconul femeilor.

Sala unde au loc ceremoniile are dimensiuni mari, chiar foarte mari: 18×11 metri și este încadrat din 3 părți de balconul femeilor.
În mijlocul navei se află o platformă, numită bima este decorată cu elemente sculptate din lemn și înconjurată cu bănci. Era locul unde se citea din sulurile Torei, acestea erau păstrate într-un dulap numit arcă aflat pe o platformă pe peretele de est, în direcția în care se află Ierusalimul. Deasupra arcei se află cele două table ale legii, cu Cele 10 Porunci.

Sinagoga din Mediaș are picturi murale reprezentând: menora, lei, steaua lui David, cele 10 porunci, Cetatea Ierusalimului, diverse elemente vegetale.

Arhiva comunitatii evreiești din Medias.În anul 2008, a fost descoperit în interiorul sinagogii un număr mare de documente, cărți și obiecte care au aparținut comunității evreiești din Mediaș. Cele mai vechi documente datează încă de la sfârșitul sec. XIX și foarte multe din perioada interbelică și post-belică.


Arhitectura sinagogilor din Transilvania a fost influențată de stilul de sfârșit de secol XIX din Imperiul Austro-Ungar. Stilul sinagogii din Mediaș este eclecticism de secol XIX, cu o puternică influență romantică și maură: profile dantelate, pilaștrii masivi, ferestre înalte și rotunjite etc. Este foarte posibil ca arhitectul acestei sinagogi să se fi inspirat din arhitectura observată în Viena și Budapesta și să o fi adaptat la nevoile comunității și la arhitectura regională.
https://www.turistintransilvania.com/sinagoga-medias-7840/

 

 

Acest articol a fost inspirat de pe Turist în Transilvania.

Sper că acum cunoașteți mai multe despre Sinagoga din Mediaș. De asemenea sper că v-am putut fi de folos. Cu voi a fost Timo.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: